Vitaminen en voedingssupplementen, je kunt er haast niet omheen. Of je nu bij de drogist bent of de supermarkt, overal staan potjes met vitamines. En ook in onze voeding zie je vaak dat bepaalde vitamines zijn toegevoegd aan het product. Maar waarom? Is het gezond? Heeft je lichaam deze supplementen nodig? Of kun je ook “gewoon” gezond eten. Op deze pagina bieden we hulp met een selectie van stukjes over bepaalde vitaminen & voedingssupplementen met een verwijzing naar een betreffende aanbieder voor nog meer informatie:

Inhoudsopgave:

  1. Vitamine D
  2. Vitamine K
  3. Vitamine B12 en voeding
  4. Vitamine C
  5. Multivitaminen
  6. Vitamines per post
  7. Superfood – Tarwegras
  8. Gezonde snacks
  9. Verhoog je weerstand
  10. Gezonde leefstijl

Onze top 10 van vitaminen en voedingssupplementen.

Hieronder vind je onze top 10 van vitaminen en voedingssupplementen. We baseren ons hierbij op veel gekochte vitamines, supplementen waar veel op gezocht wordt online én meer algemene items over een gezonde levensstijl en gezond eten. We zeggen in dit stuk niet wat goed of slecht is, maar we bieden je wel de mogelijkheid om dit o.b.v. de verzamelde informatie zelf te kunnen nagaan. Klik eenvoudig door naar de site van de aanbieder om direct uit te komen bij het betreffende supplement wat je zoekt of waar je meer over wilt weten.

Vitamine D
Bron: Drogisterij.net

Vitamine D

Vitamine D, ons lichaam kan niet zonder. Deze essentiële vitamine ondersteunt in ons lichaam verschillende belangrijke processen en systemen. Zo is vitamine d nodig om vanuit onze voeding calcium op te nemen. Onze botten en tanden worden op deze manier behouden en het ondersteunt ook bij de groei. Het is een vetoplosbare vitamine. Ook voor het immuunsysteem (niet onbelangrijk) heeft vitamine d een belangrijke rol.

Ons lichaam kan deze vitamine zelf aanmaken via zonlicht op de huid, maar in Nederland staat de zon het grootste deel van het jaar te laag om hier optimaal van te profiteren. In goede vette vissen zit het ook en het wordt vaak toegevoegd aan smeerbare vetten voor op brood en om in te bakken. Toch krijgen verschillende bevolkingsgroepen het advies om extra vitamine d te nemen. Lees meer over deze vitamine en bekijk het ruime assortiment (pillen, druppels en smelttabletten) bij Drogisterij.net via de volgende link:

Vitamine K
Bron: DeOnlineDrogist.nl

Vitamine K

Vitamine K is zo’n vitamine waar veel op gezocht wordt, maar bij het brede publiek minder algemeen over bekend is. De belangrijkste functie van deze vitamine is het ondersteunen van een goede bloedstolling in het lichaam. Het is een vetoplosbare vitamine.

Bij pasgeboren baby’s is het een belangrijk supplement juist ook gekoppeld aan natuurlijke borstvoeding. Bij volwassenen is het een van de vitamines om in de gaten te houden. Bevordering van de bloedstolling (in het Duits: koagulations, vandaar de K in Vitamine K) gaat bij bepaalde doseringen niet goed samen met bloedverdunners e.d. Vitamine K zit ook in groentes zoals spinazie, borccoli en andijvie. Lees meer over deze vitamine bij DeOnlineDrogist.nl via onderstaande link:

Vitamine B12
Bron: NOWvitamins.nl

Vitamine B12 en voeding

Vitamine B12 is van belang voor de aanmaak van rode bloedcellen en hiermee ter bevordering van het vervoer van zuurstof in het bloed. Ook heeft deze vitamine een effect op het zenuwstelsel. Het is een wateroplosbare vitamine. Problemen met evenwicht, tintelingen of minder precieze bewegingen kunnen oorzaak zijn van een vitamine b12 tekort.

Van nature komt deze vitamine uitsluitend voor in dierlijke producten zoals vlees, melk en eieren. Voor veganisten is het dus bijvoorbeeld van belang om een alternatief te vinden voor de inname van voldoende b12. Regelmatig is het ook toegevoegd aan bepaalde bewerkte (niet-dierlijke) voedingsmiddelen. Zo worden veel vleesvervangers zoals vegetarische hamburgers bijvoorbeeld, verrijkt met vitamine b12. Lees meer over alle vitaminen uit de B-reeks op nowvitamins.nl via onderstaande link:

Vitamine C
Bron: Plent

Vitamine C

Vitamine C (ascorbinezuur) is misschien wel de bekendste vitamine die er is, althans bij het grote publiek. Vitamine C staat al heel lang bekend als belangrijk supplement voor de algemene weerstand van het lichaam. Ook ondersteunt het de opname van ijzer en de vorming van bindweefsel.

Het is een belangrijke antioxidant voor het menselijk lichaam. Het is een wateroplosbare vitamine en komt voor in fruit, groente een aardappelen. Bijvoorbeeld in kiwi’s, koolsoorten en bessen zit veel vitamine c. Het advies is om groenten kort te koken, omdat er dan zo veel mogelijk van deze vitamine behouden blijft. Vitamine C als supplement in de vorm van pilletjes wordt vaak gebruikt ter ondersteuning van de weerstand, zeker seizoen waarin vaak verkoudheid en griep voorkomt. Lees meer over supplementen op Plent.nl via de onderstaande link:

Multivitaminen
Bron: DeOnlineDrogist.nl

Multivitaminen

Multivitaminen, vaak in de vorm van pillen of kauwtabletten, zijn een zeer bekend voedingssupplement. De samenstelling van dit supplement kan echter sterk uiteenlopen, dus het loont de moeite om goed te kijken naar welke vitamines jij nodig hebt en hier een vergelijking op los te laten. Ook worden er vaak mineralen aan toegevoegd.

Verschillende aanbieders maken speciale producten met een samenstelling afgestemd op de gemiddelde vrouw, man, 50plusser of vegetariër. Waar er natuurlijk veel onderzoek gedaan is naar specifieke behoeftes van het lichaam, als het aankomt op bijvoorbeeld vitamines voor mannen en vrouwen, is je eigen situatie ook van belang. Een goede vergelijkingssite is die van Deonlinedrogist.nl waar heel veel merken en samenstellingen op een rijtje staan. Bekijk het overzicht via de onderstaande link:

Vitamines per post
Bron: Vitaminesperpost.nl

Vitamines per post

Vitamines per post ontvangen is natuurlijk super handig. Vanuit huis eenvoudig bestellen wat je aan vitamines, mineralen en overige supplementen nodig hebt, waarna ze snel thuisbezorgd worden. Vaak past het zelfs door de brievenbus dus hoef je niet thuis te blijven wachten op de vitaminen. Bezorging is ook nog eens regelmatig gratis.

Het is natuurlijk wel handig als je vooraf weet wat je nodig hebt, maar hier word je vaak door duidelijke teksten en vergelijkers mee geholpen. Vitaminesperpost.nl biedt een zeer uitgebreid overzicht van allerhande vitamines, mineralen en omega vetzuren maar ook kruiden superfood en probiotica. Ook zijn ze handig gerangschikt op supplement per doelgroep/categorie. Bekijk het nú via onderstaande link:

Superfood
Bron: Superfoodstore

Superfood – Tarwegras

Superfood, wat is dat nu eigenlijk? Dat is een hele goede vraag en het antwoord is nog niet zo makkelijk. Waar sommigen bij superfoods zweren, zullen anderen zeggen dat het niet bestaat. (waaronder bepaalde wetenschappelijke instituten) Kort samengevat is een superfood een voedingsmiddel waarvan beweerd wordt dat het een hoge concentratie van een bepaalde voedingsstof bevat.

Zo wordt tarwegras, en dan het sap van het tarwegras in het bijzonder, bepaalde zeer positieve eigenschappen toegedicht. Waar verschillende superfoods zeker niet ongezond zullen zijn, of waarvan dit zelfs bewezen is dat het zo is, is het goed om zelf kritisch te kijken naar de stof en het gewenste effect. Van bepaalde superfoods is het bijvoorbeeld makkelijk te doseren om toch aan gewenste minimale hoeveelheden voedingsstoffen te komen. Een site die heel veel kan vertellen en ook aanbiedt, is superfoodstore.nl, te bekijken via de onderstaande link:

gezonde snacks
Bron: Pexels

Gezonde snacks

Gezonde snacks. De combinatie klinkt interessant. Een snack gebruik je vaak als tussendoortje. Heeft je lichaam dit wel nodig? Voor de voedingsstoffen voor een gezond lichaam misschien niet, maar als je een lange vergadering gehad hebt of aan het eind van je energie toch nog een stukje dag over hebt, kan het natuurlijk wel heel erg helpen!

De supermarkten liggen inmiddels vol met snackgroentes en vele tientallen “gezonde” repen. Je kunt natuurlijk ook zelf tussendoortjes maken als gezonde snack. Als je dan goed let op goede ingrediënten, zoals bijvoorbeeld vervangers voor suiker, zit je al een heel eind op de goede weg. Een mooi aanbod van pure ingrediënten vind je op Naturaplaza.nl, te vinden via de volgende link:

verhoog je weerstand
Bron: Body&Fit

Verhoog je weerstand

Verhoog je weerstand. Een veelgehoord advies. En terecht natuurlijk. Naarmate je een betere weerstand opbouwt, ben je minder vatbaar voor virussen, ziektes e.d. Maar hoe? Je kunt je weerstand zelf verhogen door veel te bewegen en overgewicht te voorkomen. Met name dat laatste neemt ook in Nederland serieuze vormen aan, met grote gevolgen voor de volksgezondheid.

We zitten veel en zijn veel binnen. Dus beweeg en ga naar buiten, wanneer dit kan. Probeer af en toe het nuttige met het aangename te combineren door bijvoorbeeld een boodschap op de fiets te doen. Gezond eten draagt ook bij aan een verhoogde weerstand en sporten ook. Voor dat laatste heeft de site bodyandfit.com heel veel informatie en ook supplementen om de weerstand te ondersteunen. Bekijk de informatie via onderstaande link:

gezonde leefstijl
Bron: DeKrat.nl

Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl is de basis van alles. Nou ja, van veel. De manier waarop je leeft en hoe je omgaat met je lichaam, bepaalt voor een groot deel hoe je je voelt, wat weer effect heeft op hoe je leeft. Een soort cirkel die, wanneer deze een beetje in balans is, zichzelf in stand kan houden. De kunst is te zoeken naar de gezonde elementen in jouw leefstijl die voor jou persoonlijk haalbaar zijn.

Geforceerd een leefstijl volgen die voor anderen misschien prima werkt, kan juist het averechtse effect hebben. Lees je in over wat een gezonde leefstijl nu eigenlijk is. Waarschijnlijk kom je zelf al een heel eind. Goed slapen, voldoende bewegen (30 minuten wandelen per dag bijvoorbeeld) en gezond / gevarieerd eten. En dan het liefst met zo min mogelijk bewerkte producten, dus puur natuur. Wil je daar een beetje hulp bij? Dekrat.nl stelt gezonden en duurzame maaltijdboxen samen, lees er meer over via de volgende link:

Waar koop je het beste vitaminen en voedingssupplementen online?

Waar je het beste vitaminen en voedingssupplementen online kunt kopen, hangt een beetje af van wat je nodig hebt of wat je graag zou bestellen. Hierboven hebben we via “deze 10 artikelen” enkele voorbeelden gegeven van specifieke vitaminen en overige supplementen. Ook vind je bij de stukjes een aanbieder met een uitgebreid assortiment. Keuze te over dus.

Maar wat is nu de beste? We laten je graag zelf oordelen, maar als we kijken naar het uitgebreide assortiment, de overzichtelijke website met diverse categorieën en subcategorieën en het bestelgemak, dan komt DeOnlineDrogist.nl zeker goed uit de bus. Niet alleen voor alle vitamines en voedingssupplementen kun je bij hen terecht. Ook voor het huishouden en verzorging hebben ze een breed assortiment. Ook hebben ze een uitgebreide categorie “aanbiedingen” waar allerhande producten in te vinden zijn. Oordeel zelf of bekijk vast de pagina met aanbiedingen via onderstaande link:

Disclaimer / bronnen:
Voor de teksten op deze pagina is o.a. de site van het Voedingscentrum én thuisarts.nl geraadpleegd.
Alvorens te starten met het gebruik van vitaminen en voedingssupplementen is het altijd aan te raden eerst een arts te raadplegen.

Scroll naar boven